Nalazite se ovdje » Početna » O Klementi

O Klementi

Klementa je izgrađena daleke 1909 godine u Piranu kao trabakul po tipu. Drvo za njezinu gradnju trebalo je  pripremati godinama ranije a drvo za neke dijelove posječeno je i pedeset godina ranije.

Priprema građe, alati i tehnologija obrade fasciniraju kad znamo da se tada u našim škverovima nisu upotrebljavali nikakvi strojevi a drvo se dovlačilo volovskim ili konjskim zapregama. Sve je piljeno ručnim pilama, tesano ručno ili hoblano ručnim hoblama. To je i danas vidljivo na nekim dijelovima broda.

Povijest
Cijeli svoj životni vijek Klementa je bila radni brod. Korištena je za prijevoz tereta i vađenje pijeska iz mora. Preživjela je dva velika svjetska rata. U drugom svjetskom ratu služila je kao pomoćni brod ratne mornarice partizanske vojske. Nakon rata ponovno je služila za prijevoz tereta i vađenje pijeska. Do 1958. godine pokretala su ju samo jedra. Tad je obnovljena. Krmeni jarbol je uklonjen i promijenjen joj je oblik pramca. Promjena oblika, prednjeg dijela broda, bila je česta u ono vrijeme. Taj novi oblik broda dobio je i svoje ime, Štela ili Štilac. Cijeli svoj dugi životni vijek vjerno je služila čovjeku kao radni brod. U tom dobu pamte se mnoge zanimljive situacije i događaji o kojima se priča i raspravlja za vrijeme vožnje ili boravka na brodu.

Sadašnjost
Novo stoljeće svog života počela je živjeti kao turistički brod. Služi za jednodnevne izlete ili višednevna krstarenja. Može primiti i ronioce sa svom potrebnom opremom ili ljubitelje ribolova s njihovom opremom.

Unutrašnjost
Unutrašnjost je preuređena u prostor za smještaj putnika. Ima deset ležajeva za smještaj gostiju i odvojenu kabinu s dva ležaja za posadu. Ležajevi su smješteni u zajedničkom prostoru s ciljem  da se gostima predstavi vrijeme s početka prošlog stoljeća  kad  je zajedništvo putnika bilo jedan od elemenata sigurne vožnje. U sredini prostora je smješten veliki stol od masivnog drva s klupama. U uglu je smješten sanitarni čvor. Unutrašnjost je jednostavna i smirujuća te daje osjećaj sigurnosti i zajedništva.

Paluba
Paluba je prostrana i pruža mogućnosti za razne aktivnosti  većeg broja putnika. Na krmenom dijelu je smješten zatvoreni prostor u kojem se nalazi kormilo s zapovjednim stolom, mali salon sa stolom i klupama te priručna kuhinja u kojoj se, u dogovoru s kapetanom, mogu pripremati jednostavnija jela. Na samom kraju krmenog dijela tog prostora smješten je još jedan sanitarni čvor.

Kao sastavni dio opreme imamo još i gumeni čamac od 3m sa vanbrodskim motorom snage 4,5 KS.